Rumuńskie gołąbki – sprawdzony przepis, spraw, by znane danie stało się jeszcze bardziej doskonałe <3

W międzyczasie trzemy marchewkę, a cebule kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy to na patelnie i podsmażamy. Do cebuli i marchewki dodajemy ryż i mieszamy. Następnie dodajemy mięso mielone, ponownie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.

Przygotowany farsz wykładamy na liście kapusty i zawijamy jak normalne gołąbki. Wykładamy gołąbki na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem lub w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je woda i przykrywamy folią. Piekarnik podgrzewamy do temperatury 200 stopni i wstawiamy gołąbki na około 25 minut.

Podczas pieczenia gołąbków możemy zając się sosem. Drobno siekamy pietruszkę i pomidory. Ser ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki mieszamy, po czym dodajemy dwie łyżki śmietany, pieprz i sól do smaku i ponownie wszystko mieszamy. Po 25 minutach wyciągamy nasze gołąbki, polewamy sosem i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Gołąbki nie są trudne w przygotowaniu i niezbyt czasochłonne. Warto zatem spróbować rumuńskiej wersji tak lubianego w Polsce dania.

Czytaj dalej