Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij. Niskokaloryczne sałatki z marchewką – 3 proste przepisy.

Marchewka stanowi jedno z najczęściej kupowanych i spożywanych warzyw. Nic dziwnego, ponieważ jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niedroga, a jej właściwości odżywcze są nie do przecenienia.

Marchewka to nie tylko witamina A, niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku czy karoten, wpływający na zdrowy koloryt skóry, ale również cała gama innych witamin i niezbędnych dla funkcjonowania organizmu minerałów.

Marchewkę można jeść zarówno surową, jak i gotowaną, ale najzdrowsza jest ta surowa, starta na tarce o dość drobnych oczkach. Marchewka surowa ma niewysoki indeks glikemiczny, może być więc spożywana bez obawy nawet przez osoby odchudzające się.

Dzięki naszym przepisom, nauczysz się przygotowywać kilka bardzo smacznych, a przy tym zdrowych i niskokalorycznych sałatek i surówek z marchewki. Mogą one stanowić samodzielny, lekki posiłek, albo ciekawy dodatek do dania głównego.

Niecodzienna surówka z marchewki z jajkiem

Potrzebujesz:

  • 5 średnich marchewek
  • 5 gotowanych na twardo jajek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, siekany koperek do smaku

Marchewkę i jajka zetrzyj na tarce. Dodaj czosnek i posiekany koperek, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę lub jogurt, ponownie zamieszaj. Gotowe! Dzięki dodatkowi jajek ta sałatka to nie tylko bomba witaminowa, ale również źródło łatwo przyswajalnego białka.

Surówka z marchewki z sosem miodowym