Marchewka to nie tylko witamina A, niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania zmysłu wzroku czy karoten, wpływający na zdrowy koloryt skóry, ale również cała gama innych witamin i niezbędnych dla funkcjonowania organizmu minerałów.
Marchewkę można jeść zarówno surową, jak i gotowaną, ale najzdrowsza jest ta surowa, starta na tarce o dość drobnych oczkach. Marchewka surowa ma niewysoki indeks glikemiczny, może być więc spożywana bez obawy nawet przez osoby odchudzające się.
Dzięki naszym przepisom, nauczysz się przygotowywać kilka bardzo smacznych, a przy tym zdrowych i niskokalorycznych sałatek i surówek z marchewki. Mogą one stanowić samodzielny, lekki posiłek, albo ciekawy dodatek do dania głównego.
Potrzebujesz:
Marchewkę i jajka zetrzyj na tarce. Dodaj czosnek i posiekany koperek, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę lub jogurt, ponownie zamieszaj. Gotowe! Dzięki dodatkowi jajek ta sałatka to nie tylko bomba witaminowa, ale również źródło łatwo przyswajalnego białka.