Przygotowywała je moja mama, a my jako dzieci je uwielbialiśmy. Smażone batoniki twarogowe zrobisz w kilka minut.

Przygotowywała je moja mama, a my jako dzieci je uwielbialiśmy. Tym prostym deserem zawsze urzekam moich gości  Podzielę się z wami moim rodzinnym przepisem.

Głównym składnikiem jest twaróg. W tym przepisie lepiej się sprawdzi ten, który będzie miał mniejszą zawartość tłuszczu. Na wypadek gdyby był zbyt mokry, należy go odstawić na chwilę do wyschnięcia.

SKŁADNIKI NA MAŁĄ PORCJĘ 

  • 300g twarogu
  • 1 jako
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

KROK PO KROKU

Dokładnie zmiel twaróg. Dzięki temu, będzie on gładszy i pozbawiony wszelkich grudek.