Prosty i szybki makowiec z twarogiem – najlepszy przepis jaki znam.

Makowiec z twarogiem to połączenie kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia.

Jednakże to ciasto jest na tyle smaczne i łatwe w wykonaniu, że dzięki prostym składnikom można przygotować je o każdej możliwej porze. Ważne jest to, że każdy poradzi sobie z jego wykonaniem i nie jest ono zbyt pracochłonne czy też czasochłonne.

Swoim wyglądem zachwyci ono niejednego gościa lub domownika podczas spotkania przy filiżance kawy czy też herbaty. To pomysł na pyszny deser.

Składniki na ciasto:

  • 190 g mąki pszennej,
  • 90 g masła,
  • odrobina soli,
  • 80 g cukru kryształu.

Składniki na nadzienie:

  • 450 ml mleka,
  • 90 g cukru kryształu,
  • 60 g masła,
  • 100 g maku,
  • 90 g kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • odrobina soli,
  • 150 g sera twarogowego.

Sposób przygotowania:

W garnuszku połączyć zimne mleko z cukrem, makiem oraz masłem. Składniki wymieszać za pomocą trzepaczki, a potem masę umieścić na średnim ogniu.

Ciągle mieszać, aby mieszanina nie przypaliła się. Doprowadzić do wrzenia. W kolejnym etapie wsypywać partiami kaszę mannę.

Po zdjęciu z ognia odstawić powstałą masę na około 20 minut. W innym garnuszku wymieszać twaróg z dodatkiem jajka jak również szczyptą soli.

Wymieszać to za pomocą blendera, aby powstała masa była o jednolitej oraz gładkiej konsystencji. Mak wsypać do twarogowej mieszanki.

Wszystko razem połączyć np. mikserem albo również blenderem. Mąkę pszenną połączyć z cukrem kryształem oraz odrobiną soli do smaku. Dzięki temu powstanie baza do ciasta.

Wszystkie produkty posiekać albo za pomocą noża, albo ręcznie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jako pierwszą warstwę wyłożyć połowę przygotowanej bazy do ciasta.

Po jej równomiernym rozprowadzeniu, należy delikatnie ją ubić. Kolejną warstwą do wylania jest masa składająca się głównie z maku oraz twarogu. Drugą część ciasta także równomiernie rozprowadzić na wierzchu nadzienia. Przygotowaną w ten sposób całość wstawić do rozgrzanego wcześniej dobrze piekarnika.

Piec około 50 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta musi być zrumieniony. Jeśli będzie jeszcze ono za jasne to proces pieczenia należy nieco wydłużyć.

Wszystko zależy od mocy piekarnika. Ważne jest, aby pamiętać, żeby nie wyciągać ciasta z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie, więc można go odstawić najlepiej na całą noc.

Potem zaleca się, żeby wstawić je do lodówki minimum na godzinę. Smacznego!