Pyszne, chrupkie ciasto od teÅ›ciowej. Ciasto „Zemsta TeÅ›ciowej” – najsÅ‚odsza zemsta, jakÄ… kiedykolwiek widziano.
Ciasto „Zemsta TeÅ›ciowej” – najsÅ‚odsza zemsta, jakÄ… kiedykolwiek widziano.
Ciasto „Zemsta TeÅ›ciowej” to prawdziwa bomba smakowa. Jest ono połączeniem chrupkoÅ›ci, sÅ‚odyczy oraz dla przeÅ‚amania kwaskowatego smaku. UwieÅ„czeniem smakowym jest nutka orzeźwienia, którÄ… niesie warstwa wiÅ›niowa.
Kruchutkie ciasto, beza migdaÅ‚owa, Å›mietanowa pianka delikatna jak puch i galaretkowa masa z wiÅ›ni to caÅ‚a „zemsta”, którÄ… każdy zapamiÄ™ta na dÅ‚ugo. Sprawdźmy jak krok po kroku wykonać ten smakowity deser.
Składniki na kruche ciasto:
- 5 żółtek,
- 3 szkl. mÄ…ki pszennej,
- 200 g margaryny,
- 1 cukier waniliowy,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl. cukru pudru.
Składniki na bezę:
- 5 białek,
- 1 szkl. cukru pudru,
- dodatkowo około 150 g płatków migdałowych.
Składniki na masę wiśniową:
- 400 g drylowanych wiśni mrożonych,
- 2 galaretki wiśniowe,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1 szkl. soku wiśniowego (można zastąpić sokiem wiśniowym w ilości 5 łyżek),
- 2 szkl. gorÄ…cej wody.
Składniki na masę śmietanową:
- 0,5 l śmietanki kremówki,
- 3-4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody,
- 0,5 szkl. cukru pudru.
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od zagniecenia ciasta. Składniki na ciasto kruche powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę dobrze jest przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki powoli łączymy i zagniatamy ciasto.
Gdy już będzie gotowe, dzielimy je na dwie części i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkowujemy je i przekładamy do dwóch brytfanek o wielkości 25cm x 36cm. Jedno z wyłożonych ciast nakłuwamy kilkukrotnie widelcem.
Ciasta pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Następnie rozpoczynamy ubijanie bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder dodajemy stopniowo podczas ubijania. Gotową bezę wykładamy na wystudzony blat ciasta (ten, którego nie przekłuwaliśmy widelcem).
Masę rozprowadzamy równomiernie i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut. Kolejnym krokiem jest przygotowanie warstwy wiśniowej. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie z sokiem malinowym. Następnie odstawiamy, aby wystygły.
Mrożone wiśnie wrzucamy do ostudzonych galaretek i energicznie mieszamy. Masa zacznie dość szybko się ścinać. Gdy tylko to zauważymy, wylewamy masę na drugi, wystudzony blat ciasta.
Warstwę śmietankową przygotowujemy ze śmietany kremówki, którą ubijamy na sztywno mikserem, dodając partiami cukier puder.
Następnie cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy masę jeszcze przez chwilę do czasu aż stężeje.