Ciasto jest niesamowicie proste i smaczne. Szarlotka zachwyca wyjątkowym smakiem. Przepis.

Lubicie szybkie i proste w wykonaniu ciasta? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przepisu na szarlotkę z twarogiem.

Taka pyszna szarlotka zachwyci każdego smakiem i prostotą wykonania. To doskonały, słodki dodatek do popołudniowej kawy lub ulubionej aromatycznej herbaty. Szarlotka sprawdzi się też na spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Każdy będzie nią zachwycony.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny (wcześniej wyjętego z lodówki)
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Na nadzienie:

  • 4 duże lub 6 małych jabłek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 80 g cukru pudru
  • 1 szczypta wanilii
  • 500 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 średnie jajko
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej

Przygotowanie:

Do miski przekładamy miękkie masło (lub margarynę), wbijamy jajka i dodajemy cukier puder. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy sól, proszek do pieczenia i stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Wszystko miksujemy do powstania gładkiej masy.

Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do dobrego schłodzenia (około 40 minut). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i kroimy na dwie równe części.

Jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. I przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część ciasta odkładamy do lodówki.

Przygotowujemy nadzienie. Na grubych oczkach ścieramy jabłka. Posypujemy je wanilią i cynamonem, mieszamy. Twaróg przekładamy do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i łączymy z cukrem, śmietaną i jednym jajkiem.

Na cieście wykładamy na przemian łyżkę masy serowej i łyżkę jabłek, aż do wyczerpania składników i zapełnienia całej powierzchni ciasta.

Drugą połowę ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i delikatnie układamy na nasze nadzienie. Wystające części ciasta przycinamy. Możemy je położyć na wierzch, tworząc ciekawy wzór.

Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach i smarujemy jajkiem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.

Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego