Ciasto jest niesamowicie proste i smaczne. Szarlotka zachwyca wyjątkowym smakiem. Przepis.

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny (wcześniej wyjętego z lodówki)
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 1/4 łyżeczki soli

Na nadzienie:

  • 4 duże lub 6 małych jabłek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 80 g cukru pudru
  • 1 szczypta wanilii
  • 500 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 średnie jajko
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej

Przygotowanie: