Pierogi z twarogiem, które nie wymagają mąki, są najłatwiejsze. Ciasto jest łatwe do zrobienia i nie wymaga ugniatania.

Rozłóż przygotowane ciasto równomiernie na płaskiej powierzchni, na grubość ok. 1,5-2 cm. Zagotuj wodę i posól ją, czekając. Gdy woda się zagotuje, włóż do wrzącej wody kawałki ciasta oddzielone łyżką.

Po ponownym zagotowaniu wody gotuj leniweis przez 1,5 minuty.

Następnie przełożyć je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Łopatką polewamy je masłem i podajemy. Możesz też zastąpić masło kwaśną śmietaną. Będzie się ona dobrze komponować z leniwymi.

Wskazówka: Jeśli nie lubisz semoliny, możesz zastąpić ją mąką pszenną. Konsystencja ciasta nie będzie tak delikatna. Smacznego!

Czytaj dalej