Prosty i szybki makowiec z twarogiem – najlepszy przepis jaki znam.

Wszystko razem połączyć np. mikserem albo również blenderem. Mąkę pszenną połączyć z cukrem kryształem oraz odrobiną soli do smaku. Dzięki temu powstanie baza do ciasta.

Wszystkie produkty posiekać albo za pomocą noża, albo ręcznie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jako pierwszą warstwę wyłożyć połowę przygotowanej bazy do ciasta.

Po jej równomiernym rozprowadzeniu, należy delikatnie ją ubić. Kolejną warstwą do wylania jest masa składająca się głównie z maku oraz twarogu. Drugą część ciasta także równomiernie rozprowadzić na wierzchu nadzienia. Przygotowaną w ten sposób całość wstawić do rozgrzanego wcześniej dobrze piekarnika.

Piec około 50 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta musi być zrumieniony. Jeśli będzie jeszcze ono za jasne to proces pieczenia należy nieco wydłużyć.

Wszystko zależy od mocy piekarnika. Ważne jest, aby pamiętać, żeby nie wyciągać ciasta z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie, więc można go odstawić najlepiej na całą noc.

Potem zaleca się, żeby wstawić je do lodówki minimum na godzinę. Smacznego!

Czytaj dalej