Do miski przekładamy miękkie masło (lub margarynę), wbijamy jajka i dodajemy cukier puder. Wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy sól, proszek do pieczenia i stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Wszystko miksujemy do powstania gładkiej masy.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do dobrego schłodzenia (około 40 minut). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i kroimy na dwie równe części.
Jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. I przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część ciasta odkładamy do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie. Na grubych oczkach ścieramy jabłka. Posypujemy je wanilią i cynamonem, mieszamy. Twaróg przekładamy do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i łączymy z cukrem, śmietaną i jednym jajkiem.